Hlavní obsah

Při zásahu Dánů proti pirátům zemřeli dva rukojmí, 16 lidí bylo osvobozeno

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň/Brusel

Dánské námořnictvo v úterý potvrdilo, že při střetu dánské válečné lodě se somálskými piráty zahynuli dva rukojmí. Dalších 16 jich bylo osvobozeno, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Vrtulník startující z paluby torpédoborce, který byl také nasazen proti pirátům.

Článek

Dánská loď Absolon byla na hlídkové plavbě v Adenském zálivu. Několik dní sledovala u pobřeží Somálska větší plavidlo pirátů, které sloužilo jako mateřská loď pro jejich rychlé čluny. Když se pirátská loď pokusila vyplout na volné moře, Dánové se jí v tom pokusili zabránit. Na loď pirátů začali střílet, zastavili ji a ovládli.

Na palubě lodi bylo 17 pirátů a 18 rukojmí neupřesněné národnosti. Dva z nich byli zraněni a dánskému lodnímu lékaři se je nepodařilo zachránit.

BBC neuvedla další podrobnosti k rukojmím, ale zřejmě šlo o posádku plavidla, které piráti unesli a začali používat jako mateřskou loď. Aspoň takto v minulosti piráti několikrát jednali.

Absolon se účastnila evropské mise proti pirátům EU NAVFOR Atalanta, která byla podle webu RTT News v pondělí na bruselském zasedání prodloužena o dva roky do prosince 2014. Zahájena byla v roce 2008 kvůli rapidnímu růstu pirátských útoků u somálských břehů.

Reklama

Výběr článků

Načítám