Hlavní obsah

V Pákistánu se údajně zřítilo americké bezpilotní letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Na severozápadě Pákistánu se v sobotu při jedné z operací zřítilo americké bezpilotní letadlo. Informovaly o tom s odvoláním na nejmenované představitele pákistánské zpravodajské služby agentury AP a Reuters. Havárii prý způsobila technická závada, představitelé radikálního hnutí Taliban ale tvrdí, že letadlo sestřelili jeho ozbrojenci. Spojené státy se k incidentu nevyjádřily.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní stroj

Článek

Podle pákistánské strany letadlo spadlo poblíž správního centra provincie Severní Vazíristán, města Mir Alí. Svědkové tvrdí, že viděli stroj hořet, potom prý spadl k zemi. Místní velitel talibanských ozbrojenců se k odpovědnosti za sestřelený letoun přihlásil. "Bezpilotní letadlo dnes letělo nízko a naši bojovníci na něj stříleli a sestřelili ho," citovala ho agentura AP.

Tvrzení ozbrojenců nelze ověřit. Zástupce americké administrativy ve Washingtonu ale podíl Talibanu v této souvislosti vyloučil, Ústřední zpravodajská služba (CIA), která útoky bezpilotních letadel na dálku řídí, odmítla věc jakkoli komentovat.

Spojené státy se k tajnému programu CIA obecně nehlásí, letadlům se ale podařilo připravit o život již množství vlivných ozbrojenců, včetně špiček teroristické sítě Al-Káida. Jejich působení ale pobuřuje pákistánské obyvatele i úřady.

Program bezpilotních letounů byl nedávno téměř na dva měsíce zastaven poté, co Američané loni v listopadu při útoku na pákistánském kmenovém území omylem zabili přes dvacet pákistánských vojáků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám