Hlavní obsah

Zambie vydala zatykač na tři Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lusaka

Zambijské úřady vydaly zatykač na tři Čechy, kteří byli v zemi zadrženi pro podezření ze špionáže. Těm se loni v prosinci podařilo ze země odjet a vrátit se do vlasti, zřejmě na falešné pasy. O vydání zatykače informoval v pátek botswanský server Mmegi Online.

Foto: Archiv ČT24

Zleva: Michal Veber, Jiří Cetel a Jan Coufal

Článek

Češi byli zatčeni loni v říjnu a obviněni ze špionáže, protože údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Za to jim podle agentury Reuters hrozilo až 30 let vězení. Z vazby byli po sedmi dnech propuštěni na kauci, zemi ale nesměli opustit a museli se hlásit policii.

Podle jejich zambijského právníka se Češi do vlasti dostali na konci prosince za pomoci přátel, kteří je vybavili pro návrat do ČR cestovními dokumenty. [celá zpráva]

Trojice všechna obvinění odmítala a koncem prosince se vrátila do České republiky.

Zatčení mužů i jejich následný útěk do vlasti způsobil zvýšené napětí ve vztazích Prahy a Lusaky. Zambijský ministr vnitra v lednu prohlásil, že by se trojice do země měla vrátit a stanout před soudem. Podle Mmegi Online je možné, že se toho Zambie pokusí dosáhnout i vydáním mezinárodního zatykače přes Interpol. [celá zpráva]

Asi by nebyli vydáni. Český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již dříve vyjádřil přesvědčení, že by český "soud takovéto žádosti nemohl vyhovět, protože ústavní pořádek ČR neumožňuje, aby čeští občané byli proti své vůli vydáni do zahraničí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám