Hlavní obsah

Zambijský ministr chce, aby se vrátila trojice Čechů kvůli soudu

– Lusaka • Aktualizováno

Tři Češi, kteří jsou v jihoafrické Zambii podezřelí ze špionáže, by se měli do země vrátit a vyslechnout si soudní verdikt. Požaduje to tamní ministr vnitra Kennedy Sakeni, citovaný v sobotu agenturou Reuters. Uvedl, že Češi uprchli z vazby a vrátili se do Česka. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář řekl, že ministerstvo se k tomuto případu vůbec nebude vyjadřovat.

Foto: Archiv ČT24

Zleva: Michal Veber, Jiří Cetel a Jan Coufal

Článek

"Potvrzuji, že tři Češi uprchli a ukryli se ve své zemi," prohlásil Sekeni. Rozhlasové stanici řekl, že chce, aby se všichni vrátili do Zambie a stanuli před soudem.

"Máme podezření, že trojice mohla ze země uniknout jinudy, nežli přes mezinárodní letiště," poznamenal. Dodal, že tým policistů již prověřuje všechna hraniční stanoviště, aby zjistili, přes který Češi ze země odjeli.

Zambijský deník Daily Mail napsal, že podle Sakeniho policie pátrá také po lidech, kteří se za Čechy zaručili a jsou na útěku.

"Rozhodně se do Zambie nemíním vrátit k soudu a věřím, že mě tam české úřady nevydají," řekl v sobotu Jiří Cetl, jeden z trojice Čechů. O tom je přesvědčen i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle něhož by český "soud takovéto žádosti nemohl vyhovět, protože ústavní pořádek ČR neumožňuje, aby čeští občané byli proti své vůli vydáni do zahraničí". O vydání Čechů zpět do Zambie zatím prý stejně nikdo nepožádal.

Nechali propadnout kauci

Zambijský právník zastupující trojici Kelvin Bwalya vyjádřil zklamání nad odjezdem obviněných.

"Byli to moji klienti, ale jsem hluboce zklamán jejich jednáním. Je to naprostá neúcta k zambijskému justičnímu systému," řekl s tím, že jeho právní kancelář byla připravena Čechy obhajovat, ale oni dali přednost propadnutí kauce. Ta představovala deset miliónů kwach (40 000 Kč) za každého. Před soud měli být Češi podle něho předvedeni tento měsíc.

Bwalya dále poznamenal, že by mohl soud vydat zatykač na Čechy prostřednictvím Interpolu. Podle Bwalyi mu český velvyslanec v Zimbabwe s působností i pro Zambii Luděk Zahradníček řekl, že Čechům pomohli přátelé, kteří je vybavili pro návrat do ČR cestovními dokumenty. Zambijské úřady jim při zatčení nařídily pasy odevzdat.

"Já jsem řekl, že je možné, že jim pomohli nějací přátelé, ale dále v podstatě nic," upřesnil Luděk Zahradníček a zdůraznil, že s tím ambasáda neměla nic společného a on sám prý samozřejmě žádné detaily neví a žádné detaily ani nesděloval.

Fotografovali si vojenské objekty

Trojice Čechů byla zatčena loni v říjnu a obviněna ze špionáže, protože údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Za to jim podle agentury Reuters hrozilo až 30 let vězení. Z vazby byli po sedmi dnech propuštěni na kauci, zemi ale nesměli opustit a museli se hlásit policii.

Trojice všechna obvinění odmítala. Koncem prosince se všichni tři vrátili do republiky, bližší okolnosti jejich návratu ale nejsou známy. Podle Reuters české úřady uvedly, že trojice pracovala pro nizozemskou společnost a do Zambie přijeli na pozvání přítele po pracovní cestě do Jižní Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám