Hlavní obsah

Zadržení Češi ze Zambie nejspíš odletěli na cizí pasy

Novinky, Radim Vaculík

Trojice Čechů obviněná v říjnu v africké Zambii ze špionáže, se podle experta na tajné služby a někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Andora Šándora dostala ještě před Silvestrem domů letecky z nějakého sousedního státu a pomocí pasů znějících na jiná jména.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bezpečnostní expert Andor Šándor

Článek

Šándor míní, že utajená akce českých úřadů a dalších složek musela být plánována minimálně několik týdnů. Zároveň ale odmítl potvrdit či vyvrátit spekulace, že se na osvobození tří Čechů podílela některá z českých tajných služeb.

„Bez pomoci zvenčí by se určitě ti lidé domů nedostali. Určitě neodletěli z letiště té země, ale museli odletět z nějaké sousední země. Český stát jim zřejmě vystavil nové pasy, což asi nebyl problém, někdo musel koupit letenky, poté zajistit auto, vyzvednout je a odvézt do země, ze které odletěli,“ nastínil včera Šándor.

Plán na několik týdnů

Organizátoři osvobozovací akce podle něj do detailu posuzovali, jaké povinnosti měla trojice Čechů po svém dřívějším propuštění na kauci vůči zambijským úřadům, kdy a kde se měla hlásit na policejní stanici, kolik lidí a zda vůbec někdo je hlídal či monitoroval jejich pohyb.

„Ta operace se určitě rodila několik týdnů, musela být naplánována tak, aby vyšla, tedy návratem těch lidí domů, což se povedlo a bylo to dobře uděláno,“ podotkl Šándor.

Je podle něj evidentní, že k akci se její organizátoři odhodlali tak, aby získali dostatek času na opuštění Zambie dřív, než se tamní úřady o zmizení Čechů dozvědí.

„K té akci asi nedošlo den předtím, než se v nějakém pravidelném intervalu měli ti Češi hlásit na policejní stanici, ale v dostatečném časovém prostoru pro opuštění země do nějakého státu, který jim umožnil bezproblémový odlet domů. Zcela nepochybně neletěli na svá jména, ale pasy měli vystavené na zcela jiná, aby nemohli být zachyceni,“ dodal Šándor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám