Hlavní obsah

Podle amerického ministra se situace v Afghánistánu zlepšuje, OSN to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americký ministr obrany Leo Panetta při návštěvě v Afghánistánu ve středu řekl, že Spojené státy směřují v těžké válce k vítězství. Podle Pentagonu letos poprvé za pět let v zemi násilí ubylo, OSN to ale popírá a tvrdí, že naopak výrazně vzrostlo.

Článek

"Směřujeme správným směrem a v tomto velmi tvrdém konfliktu právě vítězíme. Dospěli jsme do takového stavu, že děláme ohromné pokroky,“ prohlásil podle agentury AFP Panetta před 200 posluchači na předsunuté základně Sharan v provincii Paktika.

Už v úterý řekl, že letošní rok považuje za významný pro úsilí USA v Afghánistánu: "Vojákům se podařilo zmírnit násilí a také ovládnout některé důležité oblasti."

Podle statistik Pentagonu vydaných letos v říjnu poprvé za minulých pět let násilí ubylo. To ale odporuje údajům OSN, podle nichž letos násilností přibylo o 40 procent. OSN se také domnívá, že zprávy o úspěších operací proti radikálnímu Tálibánu vydávané Spojenými státy jsou přehnané.

USA ze svého stotisícového kontingentu už začaly stahovat první jednotky. Do konce roku by jich měla odejít desetina. Počítá se s tím, že do konce září 2012 pak z Afghánistánu odejde dalších 23 000 Američanů. Všichni členové zahraniční vojenské koalice by měli být staženi do konce roku 2014.

Ani po této lhůtě ale USA Afghánistán zcela neopustí. "Jednoduše se nesebereme a neodejdeme. Na to jsme tu prolili příliš mnoho krve," upozornil Panetta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám