Hlavní obsah

Austrálie schválila protikuřácký zákon, krabičky nesmí nést loga výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů světa schválila v pondělí dolní komora australského parlamentu. Jeho součástí je, že krabičky musejí mít jednotný hnědozelený obal a nesmí nést logo výrobce. Tabákový koncern Philip Morris kvůli tomu žene před soud australskou vládu. Odškodné by mohlo činit několik miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Austrálie chce omezit počet kuřáků.

Článek

Poté, co byl schválen zákon, který má platit od půlky roku 2012, vláda uvedla, že jde o „jedno z nejdůležitějších opatření na ochranu zdraví v australské historii“.

Podle nového australského zákona budou prodejci muset cigarety, tabák a doutníky prodávat v jednotném hnědozeleném balení. Tři čtvrtiny obalu budou pokrývat výrazná varování před zdravotními následky kouření včetně obrázků rakoviny ústní dutiny. Doposud zabírala varování jen 30 procent velikosti krabičky.

"Víme, že balení zůstává jedním z posledních silných marketingových nástrojů tabákových koncernů, aby získávaly nové kuřáky svých vražedných produktů. V budoucnosti budou obaly cigaret sloužit jen jako silná připomínka toho, jak devastující efekty má kouření na zdraví," prohlásila podle Reuters australská ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová.

Austrálie chce do roku 2018 snížit počet kuřáků z 15 procent populace na deset procent. Zdravotnické úřady uvádějí, že každoročně umírá na nemoci spojené s kouřením na 15 000 Australanů.

Tabákové koncerny se brání

Tabákové koncerny jako British American Tobacco nebo Imperial Tobacco se nechaly slyšet, že mohou zákon napadnout u australského soudu. Asijská pobočka koncernu

Philip Morris (PMA) jej napadla s tím, že porušuje bilaterální smlouvu mezi Austrálií a Hong Kongem o vzájemných investicích.

Australská sekce PMA chce zákon napadnout i podle australského práva. Podle agentury AFP chce dosáhnout pozastavení platnosti zákona a kompenzaci ve výši miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Návrh nového obalu na cigarety v Austrálii s fotografií zničených zubů a dásní.

PMA tvrdí, že odstranění log jí sníží zisky a také povede k tomu, že trh zaplaví padělky.

Mluvčí společnosti Anne Edwardsová v prohlášení uvedla: "Vláda přijala legislativu, aniž byla schopná ukázat, že bude účinná a omezí kouření, a ignorovala široce se šířící obavy v Austrálii i v zámoří, pokud jde o závažné právní otázky spojené s jednotným obalem," uvedla podle Reuters

Tabákové společnosti se podle analytiků obávají, že jednobarevné obaly by mohly zavést i Brazílie, Rusko nebo Indonésie, kde by taková strategie mohla ohrozit tamní rostoucí trhy. Podle právních expertů soudní žaloby producentů cigaret neuspějí. Úmluvy týkající se práv o ochraně duševního vlastnictví totiž vládám umožňují schválit zákony na ochranu veřejného zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám