Hlavní obsah

Archeolog děkoval NATO, že při náletech v Libyi nezničilo žádné historické památky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý libyjský archeolog Hafed Walda poděkoval silám NATO, které donedávna bombardovaly Libyi, za přesnost jejich leteckých úderů. Díky ní se podle něj podařilo zachránit mnohé libyjské památky z římských dob před zničením.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Budova velitelství bezpečnostních sil shořela po náletu letadel NATO na Tripolis.

Článek

Walda, který je absolventem Kings College v Londýně, řekl na tiskové konferenci v Římě, že dosavadní inspekce neodhalily žádné poškození na ruinách starověkých měst Laptis Magna a Sabratha v Libyi.

"Chci poděkovat NATO za přesné údery" během nedávné kampaně k ochraně civilního obyvatelstva před režimem Muammara Kaddáfího, řekl Walda.

Dodal, že v příštích dnech se vydá na obhlídku do Benghází. Má ale už nyní zprávy, že ani místní vzácné archeologické památky při válce proti Kaddáfímu neutrpěly žádné škody.

Angličtí odborníci díky pokročilým metodám modelování budov zjistili, že se město Leptis Magna na pobřeží Středozemního moře asi hodinu jízdy autem od Tripolisu svým uspořádáním a vyspělostí značně podobalo někdejšímu Římu, a i proto bylo pojmenován jako "africký Řím". Od roku 1982 jsou ruiny tohoto historického města zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Sabratha leží asi 80 kilometrů západně od Tripolisu. Je méně známá než Leptis Magna, ale z archeologické hlediska si s ním v ničem nezadá.

Reklama

Výběr článků

Načítám