Hlavní obsah

Strážce se chystal zabít afghánského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské tajné služby odhalily další, v pořadí nejméně třetí pokus o atentát na prezidenta Hámida Karzáího. V minulém týdnu v té souvislosti bylo zatčeno šest lidí včetně osobního strážce hlavy státu, informoval ve středu server BBC.

Foto: B Mathur, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

„Nebezpečná a vzdělaná skupina, v níž byli i učitelé a studenti, chtěla zavraždit prezidenta Hámida Karzáího. Naneštěstí pro ně pronikli do ochranného systému prezidenta a získala pro sebe jednoho z prezidentových osobních strážců,“ prohlásil mluvčí národního bezpečnostního úřadu.

Spiklenci byli zatčeni minulý týden v Kábulu a Džalálabádu. Vycvičeni měli být dvojicí Arabů v pákistánském Severním Vazíristánu.

Skupina byla údajně napojena na sítě al-Káida i Hakkání, která spolupracuje s Tálibánem, a afghánské úřady ji obviňují ze spolupráce s Pákistánem. Její příslušníci jsou viněni ze série atentátů na politické špičky včetně nedávného zabití bývalého prezidenta a hlavního vyjednavače s Tálibánem Burhánuddína Rabbáního. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám