Hlavní obsah

Anonymní dárce zanechal 10 miliónů na obnovu po tsunami na veřejných záchodcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Do fondu na obnovu severovýchodního pobřeží Japonska zdevastovaného březnovým zemětřesením a následnou mohutnou vlnou tsunami minulý týden přispěl anonymní dárce. Daroval 10 miliónů jenů, které zanechal v plastové tašce v toaletní míse na radnici na předměstí Tokia.

Foto: Reuters

Zemětřesení a tsunami zpustošily severovýchodní pobřeží Japonska v březnu.

Článek

Ekvivalent asi 2,3 miliónu korun byl objeven na záchodku pro tělesně postižené osoby na radnici Sakado. Vedle úhledně zabalených bankovek se v tašce nacházel vzkaz: „Jsem sám a peníze mi jsou k ničemu“. Dárce doporučoval, aby částka byla rozdělena mezi oběti tsunami.

Radnice oznámila, že peníze předá Červenému kříži, jestliže se o ně majitel do tří měsíců nepřihlásí.

Není to poprvé, kdy někdo v Japonsku zanechal anonymně peníze pro dobročinné účely na veřejné toaletě. Před čtyřmi někdo na toaletách veřejných budov zanechal 400 obálek, v nichž se nacházelo celkem 10 000 jenů. Ve stejný čas navíc 18 obyvatelů jednoho činžovního domu v Tokiu ve svých schránkách našli celkem 1,8 miliónu jenů. Opodál na ulici ležel další milión.

Reklama

Výběr článků

Načítám