Hlavní obsah

Australanky budou smět i do frontové linie, dříve vyhrazené mužům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálie se přidala k zemím jako Kanada či Izrael a zrušila ženám veškerá omezení pro nasazení v bojových jednotkách. Australanky tak budou moci sloužit ve speciálních silách a být nasazeny do frontových linií.

Foto: Profimedia.cz

Australští vojáci v Afghánistánu

Článek

Ministr obrany Stephen Smith oznámil, že krok je logickým vyústěním pevného názoru australské společnosti, že všichni její členové si jsou rovni. Upozornil, že zákaz bude okamžitě zrušen, ale zavedení změn do praxe může trvat až pět let.

Kritici tvrdí, že jde především o politické gesto a upozorňují na sexuální skandály na australské vysoké vojenské škole. Aféru a následné vyšetřování spustilo zveřejnění videa zachycujícího sexuální styk dvou kadetů s kolegyněmi. Vyšetřovací komise už obdržela přes tisíc nařčení o zneužívání vojaček jejich mužskými kolegy.

Australská armáda má okolo 59 000 příslušníků, z nichž zhruba 8000 jsou ženy. Ty dosud mohly vykonávat asi 93 procent úkonů.

Účast v bojových jednotkách povolují jen některé armády rozvinutých zemí, mezi nimi branné síly Kanady, Nového Zélandu, Dánska, Finska, Izraele, Francie, Itálie a Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám