Hlavní obsah

Počet obětí tajfunu Roke stoupl na 16, stovky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Už 16 mrtvých a pohřešovaných si podle čtvrtečních informací vyžádal tajfun Roke v Japonsku. Stovky lidí podle japonských médií utrpěly zranění. Způsobil také značné materiální škody, jadernou elektrárnu Fukušima, kterou poničilo zemětřesení, ale ušetřil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Počet obětí tajfunu Roke stoupl na 16, stovky zraněnýchVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun zasáhl Japonsko ve středu, vítr dosahoval rychlosti až dvou set kilometrů za hodinu. Vyvolal také záplavy, protože přinesl značné množství srážek. V některých oblastech napršelo 42 centimetrů. Místy byla přerušena doprava a dodávky elektřiny.

Desítka obětí našla smrt zejména v rozvodněných řekách, pět lidí je pohřešováno včetně dvou v přístavním městě Sendai, které poničilo 11. března zemětřesení a vlna tsunami. Kvůli nebezpečí povodní musely být evakuovány stovky lidí z nouzových kolonií ve městě Onagawa, kde skončili poté, co v prefektuře Mijagi tsunami smetla jejich domy.

Jeden člověk zahynul na severu v prefektuře Iwate při sesuvu podmáčené půdy.

V době přechodu tajfunu byly zastaveny práce na opravách elektrárny ve Fukušimě. Podle společnosti Tepco, která jadernou elektrárnu provozuje, živel žádné škody na zařízení nenapáchal. „Nemáme žádné problémy,“ řekl mluvčí Tepco podle listu Guardian.

Foto: Reuters

Japonské síly domobrany při záchraně obyvatel zaplavené vesnice

Jako první bylo postiženo pobřežní město Hamamacu asi 200 kilometrů západně od Tokia. Tajfun mířil na severovýchod přes Tokio. Ve středním Japonsku zůstalo bez proudu 200 000 odběratelů, protože strhával dráty elektrického vedení.

V noci na čtvrtek zasáhl severní ostrov Hokkaidó. V dopoledních hodinách SELČ už se nacházel stovky kilometrů od Hokkaida a slábl na tropickou bouři.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajfun Roke už v Japonsku zabil pět lidí

K japonskému ostrovu Honšú se blíží tajfun Roke. Přináší s sebou vydatné deště, které způsobují záplavy. Do středy jeho vinou zahynulo pět osob. Podle...

Výběr článků

Načítám