Hlavní obsah

Japonsko si připomíná půl rok od katastrofy

Reuters, Novinky, Zdeněk Rejšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Půl roku poté, co Japonsko zasáhlo ničivé zemětřesení, následná vlna tsunami a únik radiace z jaderné elektrárny Fukušima, si Japonci připomínají památku obětí katastrofy. Po celé zemi se konají vzpomínkové obřady na 20 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Výročí doprovázejí i protesty proti jaderným elektrárnám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šest měsíců po Fukušimě si lidé připomněli vypouštěním lampiónůVideo: Reuters

 
Článek

Minutou ticha a modlitbou za oběti zemětřesení si připomněli výročí katastrofy obyvatelé města Išinomaki. Před půl rokem tam vlna tsunami zabila přes 3000 lidí a dalších 700 osob se stále pohřešuje. Vlna rovněž vymazala z mapy velkou část tohoto pobřežního města.

V obcích postiženého regionu Tohoku na severovýchodě země začaly vzpomínkové obřady již v předvečer výročí. Asi 2000 lidí se podle serveru news.com.au ráno sešlo v budově gymnázia v přístavním městě Minamisanriku v prefektuře Mijagi, aby uctilo památku tamních obětí. Pohroma tehdy zničila 60 procent města.

Památku obětí uctili také ve městě Soma v prefektuře Fukušima, které bylo tvrdě zasaženo vlnou tsunami.  Celkem 459 místních obyvatel města, které je vzdálené jen 40 kilometrů od jaderné elektrárny Fukušima, vlna zabila nebo se stále pohřešují. Místní proto na jejich památku vypustili v den výročí k nebi téměř tisíc lampionů.

Protesty proti jaderné energetice

Kromě vzpomínkových akcí na oběti katastrofy, provázela výročí i řada protestů. Jeden z největších pochodů se konal v centru Tokia. Průvod 2500 lidí demonstroval před sídlem energetické společnosti Tepco. Pak lidé vytvořili živý řetěz kolem budovy ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu. Požadovali uzavření všech jaderných elektráren v zemi a přechod na alternativní zdroje energie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výročí zemětřesení v Japonsku provázely protesty proti jaderným elektrárnámVideo: Reuters

Březnové ničivé zemětřesení a následné tsunami si vyžádaly nejméně dvacet tisíc mrtvých a pohřešovaných. Své domovy ztratilo více jak 5,6 miliónu obyvatel a z oblastí zasažených radiací muselo být evakuováno na 475 tisíc lidí.

Přírodní pohroma také způsobila největší jadernou havárii od výbuchu reaktoru atomové elektrárny v Černobylu.

Reklama

Výběr článků

Načítám