Hlavní obsah

Bílý žralok napadl dva plavce na Dálném východě

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok

Na tichomořském pobřeží Ruska řádí už několik dní žralok bílý. Napadl už dva lidi. Šestnáctiletého chlapce, který se potápěl, zranil ve čtvrtek ráno. Pláže ve Vladivostoku i v okolí jsou zavřeny.

Foto: Profimedia.cz

Žralok bílý

Článek

Dravec zaútočil na neobvyklém místě, v severovýchodní části Japonského moře. Žraloci se přitom častěji zdržují v jižnějších mořích.

Poprvé zvíře zaútočilo ve středu. Pětadvacetiletého muže napadlo 50 metrů od břehu. Muž přišel obě ruce. Lékaři mu je později v lokti amputovali. V bezvědomí ho vytáhli z vody svědci.

Mluvčí místního ministerstva zdravotnictví potvrdil, že muže "napadlo ve vodě nějaké zvíře", podrobnosti ale nesdělil.

Podruhé žralok zaútočil ve čtvrtek ráno místního času. Napadl šestnáctiletého chlapce, který se potápěl. Prokousl mu tepnu na noze. Lékařům se podařilo krvácení zastavit. Dítě o končetinu nepřijde.

Není jasné, zda šlo o téhož tvora. “Žraloci obvykle útočí, pokud nemají dostatek jídla," uvedl pro agenturu Ria Novosti odborník na mořský život z moskevské univerzity. Podle něj nebyli nikdy tato zvířata tak moc severně v Japonském moři spatřena.

"Zaznamenali jsme ale, že je to stále častější, objevují se na místech, kde je předtím nikdo nikdy neviděl," doplnil vědec, kterého agentura nejmenovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám