Hlavní obsah

V Afghánistánu spadl vrtulník, Tálibán tvrdí, že ho sestřelil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Na východě Afghánistánu spadla v pondělí helikoptéra mezinárodních sil ISAF působících v Afghánistánu. Všichni lidé na její palubě přežili a byli zachráněni, uvedla koalice. Příčina pádu vrtulníku není známa, ale Tálibán tvrdí, že jej sestřelil, napsala agentura DPA. Mezinárodní síly ISAF nevyloučily, že mohl být sestřelen, napsal Jerusalem Post.

Článek

Během záchranné operace se koaliční síly poblíž místa pádu dostali pod palbu Tálibánu. Nakonec se ale k lidem z vrtulníku dostali a zachránili je.

NATO neuvedlo, kde přesně se vrtulník zřítil, ani počet a národnost lidí na jeho palubě.

Mluvčí Tálibánu Zabiuhlláh Mudžahíd oznámil, že bojovníci radikálního afghánského hnutí sestřelili vrtulník v provincii Kunar. Podle něj dopravoval posily. Mudžahíd uvedl, že bylo zabito 22 afghánských a zahraničních vojáků na jeho palubě. Při akci měli padnout též dva vzbouřenci z Tálibánu.

Vrtulník zranil děti

Mezinárodní síly v jiném prohlášení uvedly, že při útoku jiného vrtulníku, britského bitevního  Apache, bylo na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand zraněno pět dětí. Děti byly evakuovány a ošetřeny v nemocnici na britské základně. Zranění je neohrožují na životě.  Britské ministerstvo obrany útok potvrdilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám