Hlavní obsah

Do reaktorů ve Fukušimě napouštějí dekontaminovanou vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Elektrárenská společnost Tepco, která provozovala poničenou jadernou elektrárnu Fukušima 1, začala v pondělí do chladicího systému reaktorů 1, 2 a 3 pumpovat dekontaminovanou vodu určenou k chlazení. Je to velký krok vpřed na cestě dostat elektrárnu pod kontrolu, uvedla japonská vláda.

Foto: Reuters

Technici pracují na odstranění závad v 2. reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1.

Článek

"V 16:20 (9:20 SELČ) jsme spustili systém oběhu vody," prohlásil mluvčí společnosti Tepco. Recyklováno už bylo 1850 tun vody.

Společnost míní pokračovat ve vstřikování vody k reaktorům 1,2 a 3. Třináct tun z celkem šestnácti bude dekontaminovaných.

„Je to klíčové ve dvou ohledech, uvedl poradce premiéra Goši Hosono. „Systém vyřeší problémy s radioaktivní vodou, která vyvolávala obavy na celém světě. Umožní současně chladit reaktory.

V nádržích areálu elektrárny se nahromadilo kolem 100 000 tun vysoce radioaktivní vody, protože každý den jí bylo na reaktory vrháno kolem 500 tun, aby se zabránilo zahřívání jaderného paliva.

V poměrně rekordní době se společnosti s americkou a francouzskou pomocí podařilo vybudovat zařízení na dekontaminaci vody, které dokáže zpracovat 1200 tun vody denně. "Funguje to jako systém na oběh vody, jenž reaktory ochlazuje," vysvětlil mluvčí. Dodal, že jde o etapu s cílem stabilizovat palivo na teplotě pod sto stupni Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám