Hlavní obsah

Čína nabízí peníze udavačům, kteří prozradí účastníky nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské úřady nabízejí peníze v hotovosti, povolení k městskému pobytu i čestné tituly udavačům, kteří prozradí jména účastníků třídenních nepokojů migračních dělníků v jihočínském městě Čeng-čcheng. Protesty vyvolal v polovině června údajný násilný útok policistů na mladou těhotnou pouliční prodavačku. Píše o tom dnes agentura AP.

Foto: Reuters

Zásahová jednotka u čínského Čeng-čchengu

Článek

Vzkaz umístěný na internetových stránkách listu Zengcheng Daily svědčí o tom, že úřady mají s odhalením organizátorů a účastníků demonstrací zahájených 10. června v centru textilního průmyslu Ceng-čchengu v provincii Kuang-tung problémy.

Migrační dělníci, pocházející převážně ze vzdálené jihozápadní provincie S'-čchuan, rozbíjeli při nepokojích okna, zapalovali budovy místních úřadů a převraceli policejní auta. Proti výtržníkům byla nasazena obrněná vozidla, nejméně 25 lidí bylo zatčeno.

Finanční odměna za zprávy vedoucí k dopadení vzbouřenců v "džínové metropoli" Ceng-čchengu dosahuje v přepočtu až 1500 dolarů. Dalším lákadlem je titul "vynikající pracovník" či "poctivý občan" nebo povolení k pobytu, které čínští vesničané k životu ve městě potřebují a které zajišťuje lepší přístup k veřejným službám.

Vládnoucí čínská komunistická strana věnuje v poslední době demonstracím zvýšenou pozornost v obavách, aby pod vlivem povstání v arabských zemích nepřerostly v protesty ohrožující státní moc. Množství občanských nepokojů také v Číně rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2006 Čína zaznamenala přes 60 000 "masových incidentů", následující rok jich bylo již více než 80 000.
Počet migračních dělníků, kteří přicházejí z čínského venkova hledat živobytí ve velkých městech, se odhaduje na 150 miliónů. V posledních letech se jejich mzdy zlepšily, propast mezi nimi a původním městským obyvatelstvem je ale stále obrovská. Migrační dělníci si nadále stěžují na diskriminaci a špatné zacházení, což se často stává důvodem k demonstracím.

Reklama

Výběr článků

Načítám