Hlavní obsah

Libyjští povstalci pašují zbraně z Tuniska

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjští povstalci pašují zbraně pro svůj boj proti vládci Muammarovi Kaddáfímu na západě země přes Tunisko. S odkazem na jednoho z pašeráků to v pondělí uvedla britská stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily Kaddáfího, jak hraje šachyVideo: Reuters

 
Článek

Muž uvedl, že přes hranice putují zejména útočné pušky AK47 a granátomety. Pašují je jednotlivci a jedná se o malé, ale časté dodávky.

Povstalci nicméně nemají otevřenou podporu Tuniska, kde je po pádu režimu pozice vlády slabá, uvedla BBC s tím, že Kaddáfího síly se nacházejí v blízkosti hranice a boje se občas přelijí na tuniské území.

Ačkoliv tuniští pohraničníci prohledávají každé auto směřující do Libye, podle informátora BBC spousta Tunisanů s libyjskými vzbouřenci sympatizuje a pomáhají s jejich vyzbrojováním.

Agentury v neděli informovaly, že v Libyi přibývá ohnisek napětí. Boje Kaddáfího sil s povstalci pokračují v Závíji a u Zintánu. Zavíju se vzbouřencům nepodařilo dobýt ani v pondělí, Kaddáfího tábor navíc hlásil úspěchy u Brigy. Nově se boje rozšířily též do historického města Ghadámis, které je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Nadále také pokračují nálety NATO na vládní cíle v Tripolisu a okolí.

Kaddáfí hrál šachy

Kaddáfí o víkendu nově odmítl možnost zemi opustit poté, co mu azyl nabídlo Turecko. Státní televize ukázala Kaddáfího, jak hraje šachy s předsedou Mezinárodní šachové federace, Rusem Kirsanem Iljumžinovem.

Vládu rebelů zase uznala další země, a to Spojené arabské emiráty.

Foto: Reuters

Kaddáfí si zahrál šachy s Rusem Iljumžinovem. Podle státní televize se zápas uskutečnil v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám