Hlavní obsah

Krysy obrovské zabily dvě děti na jihu Afriky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské město
Aktualizováno

V Jihoafrické republice se dvě děti údajně staly oběťmi krys obrovských (Cricetomys gambianus). Uvedl to list The Sun s tím, že zvířata měla velikost kočky. K jednomu útoku došlo ve slumu u Kapského města, k druhému v johannesburgském Sowetu. Mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová ale tuto verzi zpochybnila, podle ní mohlo jít spíš o potkany.

Foto: Profimedia.cz

Krysa obrovská využitá při detekci min v Tanzánii

Článek

Tříletá Lunathi Dwadwa byla na začátku týdne hlodavci zabita ve spánku v přístřešku jejích rodičů ve slumu na okraji Kapského města.

Policista Bongani Mhlongo řekl listu The Sun: „Zavolali nás v pondělí ráno kolem deváté na místo, kde zemřelo dítě napadené krysami.“

Reakce police byla okamžitá: „Zatkli jsme matku dítěte a obvinili ji z trestného činu zabití a z nedbalosti.“

Je to už druhý podobný útok hlodavců v posledním týdnu. Minulý týden zabily dítě v Sowetu.

V květnu také zahynula 77letá Nomathemba Joyi, když jí krysy okousaly kus tváře.

Krysy obrovské lidem pomáhají

Podle místního tisku krysy obrovské známé taky jako křečkomyši gambijské jsou urostlí hlodavci velikosti kočky. Hlava s tělem měří skoro půl metru, samci váží až tři kilogramy. Mají velmi silné a dlouhé zuby. Žijí ve střední a východní Africe.

Ptačinská Jirátová ovšem podotýká, že křečkomyši v Kapském městě ani v Sowetu nežijí. Navíc jsou to podle ní mírumilovná zvířata živící se ovocem, nikoli masem.

S krysami jsou příbuzné jen vzdáleně, výrazné jsou lícní torby, kvůli nimž byly považovány za křečky. Živí především rostlinnou potravou a ořechy, živočišné bílkoviny získávají lovem bezobratlých.

Na jihu Afriky se běžně pojídají, jsou stravou chudých. Obyvatelé Lesotha je považují za chutné.

Používají se také při vyhledávání min, protože mají citlivý čich. Ze stejného důvodu se dají využít k detekci jedinců nakažených TBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám