Hlavní obsah

Čechy jen o vlásek minul smrtící pumový útok v kábulské nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně šest mrtvých a 23 zraněných si v sobotu vyžádal sebevražedný atentát v hlavní vojenské nemocnici v centru Kábulu. K útoku se zprávou zaslanou e-mailovou poštou sdělovacím prostředkům přihlásilo extremistické hnutí Tálibán, oznámila agentura AP. Jen asi čtvrt hodiny před útokem se v nemocnici nacházeli čeští vojáci.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánští vojáci okolí po útoku uzavřeli.

Článek

Mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková sdělila, že se v nemocnici v okamžiku exploze žádní Češi nenacházeli. Přibližně čtvrt hodiny před útokem tam ale byli dva čeští vojáci pomáhat s odběry biologických vzorků a vody. Podle Růžičkové jsou i oni v pořádku.

Sebevražedný atentátník odpálil výbušniny na svém těle krátce po poledni ve stanu plném obědvajících studentů, řekl mluvčí ministerstva obrany generál Muhammad Záhir Azimí. Mezi mrtvými a zraněnými jsou podle něj civilisté a univerzitní studenti.

Stany v areálu nemocnice Muhammada Dáuda Chána, která disponuje 400 lůžky, jsou podle Azimího vysvětlení používány k výuce studentů medicíny i jako zázemí pro ně, protože v nemocnici není k tomu dostatek místa.

Podle agentury AP se k odpovědnosti za atentát přihlásil Tálibán v e-mailu podepsaném mluvčím hnutí Zabiulláhem Mudžáhidem. Podle něj byl útok zaměřen proti zahraničním školitelům a proti afghánským lékařům, kteří s nimi spolupracují. Podle tvrzení mluvčího se na atentátu podíleli dva "mučedníci", mluvčí ministerstva obrany ale řekl, že ho spáchal jeden útočník.

Reklama

Výběr článků

Načítám