Hlavní obsah

Pákistán měl zprávy o bin Ládinovi už před čtyřmi lety

– Kábul
Právo, CNN, roš

Afghánská rozvědka upozornila Pákistán už před čtyřmi lety, že Usáma bin Ládin se může skrývat v Mansehru, 20 km od Abbottábádu, kde ho nakonec Američané dopadli. Islámábád však informaci zamítl. Televizi CBS to řekl exšéf afghánské tajné služby Amrulláh Saleh.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

„Pákistán je zdrojem amerických obav,“ obvinil Saleh jeho vládu. „Berou od vás peníze a nespolupracují. To oni vytvořili Tálibán a jsou číslem jedna v šíření jaderných zbraní,“ dodal. Podle sondy společnosti ICOS vítají smrt bin Ládina dvě třetiny Afghánců.

Tálibánec: Usáma měl v úkrytu čilé styky

Bin Ládin udržoval v úkrytu v Abbottábádu čilé styky s vysokými činiteli al-Kajdá a Tálibánu, a dokonce přijímal i některé sponzory ze Saúdské Arábie a zemí Perského zálivu. Časopisu Newsweek to řekl nejmenovaný tálibánský velitel, člen rady starších v pákistánském Pešáváru, jež řídí boje ve východním Afghánistánu.

Podle jeho slov jeho nejlepší přítel bin Ládin byl před smrtí dobře informován o součinnosti al-Kajdá s táliby. Po osobním setkání v úkrytu ho popsal jako fyzicky a duševně fit. „Vypadal ale unaveně a určitě se obával o svou bezpečnost a finance,“ řekl.

Peníze potřeboval, ale kvůli riziku prozrazení osobní setkání se sponzory omezoval. Podle tálibánského velitele bin Ládin řekl, že Abbottábád si vybral proto, že to nebude nikdo očekávat. Obával se však pákistánské tajné služby ISI.

Přesto byl podle tálibánce nucen se víc angažovat v řízení, protože řada jeho vyšších zástupců byla zabita. Během porad v jeho domě prý vždy seděli v místnosti dva neznámí muži, kteří nepronesli ani slovo.

Bratr nejmladší vdovy žádá její návrat k rodině

Server britského listu The Daily Mail s odvoláním na pákistánské bezpečnostní zdroje napsal, že vyšetřovatelé se toho od tří bin Ládinových vdov mnoho nedozvěděli. Nejenže se muži v arabském světě ženám příliš nesvěřují, ale neúčastnily se žádných porad.

Zakaríja al-Sada, (24), bratr nejmladší z nich, 29leté Jemenky Amal, řekl britskému listu The Sunday Telegraph, že je-li bin Ládin mrtev, měla by se vrátit i s dítětem k rodině, s níž nemá kontakt od sňatku v roce 1999. Pochází z města Ibb v severojemenských horách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám