Hlavní obsah

Tsunami na nově zveřejněných záběrech zaplavuje letiště Sendaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská pobřežní stráž ve čtvrtek zveřejnila nové záběry tsunami z 11. března. Snímky zachycují zkázu letiště v Sendaji a v dalších pobřežních městech na severovýchodě Japonska.

Článek

Materiál je dlouhý několik hodin a úřady ho dodaly médiím na šesti nosičích DVD, uvedla agentura Reuters. Jsou mezi nimi i scény zkázy v Sendaji, kde s sebou vlna vzala stovky letadel a aut. Voda zaplavila celou plochu letiště a dosáhla až do druhého patra letištní haly.

Letištní dráhu pro humanitární a armádní účely se podařilo zprovoznit o šest dní později díky spolupráci japonských a amerických vojáků.

Na dalších nově zveřejněných záběrech je například patrné, jak se loď blíží k domům ve městě Kamaiši. Plavidlo se nakonec zastavilo o jednu z budov.

Více než deset metrů vysoká tsunami na japonské pobřeží udeřila po zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály. Živly způsobily největší škody od druhé světové války. Dosud bylo potvrzeno 14 358 obětí, dalších 11 889 lidí je ovšem nadále nezvěstných. Zemětřesení a tsunami zcela zničily 95 107 budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám