Hlavní obsah

Lán slunečnic kolem Fukušimy má zbavit půdu radioaktivity

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští vědci plánují vysadit kolem jaderné elektrárny Fukušima 1, která při nedávném zemětřesení utrpěla rozsáhlé škody, při nichž došlo k masivnímu úniku radioaktivity, vysoký počet slunečnic. Tyto květiny mají schopnost zbavit půdu radioaktivního cesia. Informoval o tom japonský deník Jomiuri Šimbun.

Foto: Reuters

Technik v jaderné elektrárně Fukušima 1

Článek

Japonci se letos pokusí kolem elektrárny vysadit co možná největší počet slunečnic. Přizvali k tomu i zájemce z řad veřejnosti, kteří by se měli na výsadbě podílet. Slunečnice se mohou podle Japonců stát rovněž symbolem regenerace po jaderné katastrofě.

Slunečnice mají vlastnost spotřebovávat z půdy draslík, který patří mezi alkalické kovy stejně jako cesium. Pokud draslík není v půdě přítomen, květiny využijí právě druhý prvek.

Jestliže by však poté byly slunečnice spáleny, cesium by se dostalo zpět do ovzduší. Podle profesora Masamičiho Jamašity z agentury pro výzkum vzdušného prostoru proto budou následně květiny rozloženy hypertermofilními bakteriemi (žijícími ve velmi teplém prostředí) na méně nebezpečný kompost, který bude obsahovat jen jedno procento původní hmoty květin. Tím by se mělo redukovat i množství radioaktivní látky v rostlinách.

Zatím je připraveno 300 kilogramů semen

Stejná metoda byla použita po jaderné katastrofě v Černobylu v roce 1986. Tehdy byly v okolí elektrárny vysazeny slunečnice a jabloně, aby pomohly s dekontaminací půdy.

Zatím bylo shromážděno kolem 300 kilogramů slunečnicových semen a pomoci má, coby největší producent těchto semínek, i Thajsko. V 30kilometrové zóně kolem Fukušimy by mohly pomoci i školy, které byly požádány, aby na svých pozemcích slunečnice pěstovaly.

„Stále připravujeme projekt stanice, kde budou květiny kompostovány,“ uvedl Jamašita s tím, že by byl rád , kdyby se do podzimní sklizně výsadby zúčastnilo co nejvíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám