Hlavní obsah

Srí Lanka čelí kritice, že zabila desetitisíce civilistů při tažení proti Tamilům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo/New York

OSN zkritizovala Srí Lanku ve zprávě o závěrečné fázi útoků na tamilské separatisty kvůli smrti desetitisíců civilistů. Zahynuli při bombardování a ostřelování oblastí, kde se drželi separatisté. Ti zase používali civilisty jako lidské štíty. Podle OSN mohlo dojít při operaci ke spáchání válečných zločinů, uvedla v úterý BBC s odkazem na pondělní, 214 stránek silnou, zprávu expertní skupiny.

Článek

Zpráva podává brutální obraz závěrečné fáze operace od ledna do května 2009. Popisuje, jak byly nemocnice, zařízení OSN i lodě zahraničních humanitárních organizací záměrně ostřelovány vládními silami. Uvádí také, že vězni byli stříleni do hlavy a ženy znásilňovány, zatímco Tamilští tygři použili 330 000 civilistů v oblasti jako lidské štíty a zabíjeli ty, kteří se pokusili utéci.[celá zpráva]

Podle expertů OSN jsou to „věrohodná obvinění, která, budou-li prokázána, ukazují na široký rámec vážných porušení mezinárodních zákonů, jichž se dopustili jak vláda Srí Lanky, tak Tygři osvobození tamilského Íllamu. Některé z nich mohou být považovány za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti“.

Foto: Profimedia.cz

Tábor Manik Farm

Zpráva rovněž vyzývá Srí Lanku, aby odpověděla na obvinění „zahájením efektivního a ověřitelného procesu vyšetřování podle mezinárodních standardů“.

Srí Lanka ale zprávu OSN odmítla jako nevyváženou a lživou. Popřela, že by v závěrečných měsících 26 let dlouhé občanské války byly zabity desetitisíce civilistů. „Srílanská armáda za to není odpovědná a srílanská vláda také ne,“ řekl její mluvčí Lakšman Hulugalle. „Nikdy jsme nestříleli a nebombardovali, nikdy jsme nemířili na nevinné civilisty. Je to falešné obvinění a my to můžeme dokázat,“ dodal ještě.

Srí Lanka dokonce požádala OSN, aby zprávu nezveřejňovala, protože může poškodit snahy o usmíření.

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun řekl, že by nechtěl zahájit mezinárodní vyšetřování válečných zločinů na Srí Lance, dokud s tím nebude vláda Srí Lanky souhlasit. Ta ale neumožnila expertům ani vstoupit na své území.

Zpráva kritizuje i postup OSN, že na srílanskou vládu neuplatňovala dostatečný tlak a nezveřejnila vysoké počty obětí.

O civilních obětech a útocích na uprchlické tábory se objevovaly informace ještě v době bojů. Nikdy však nebyly vyšetřovány.[celá zpráva]

Foto: Sri Lankan Government/Handout, Reuters

Vládní vojáci po dobytí pobřežních pozic povstalců na severovýchodě ostrova

Tygři osvobození tamilského Íllamu vedli od roku 1983 proti Colombu válku za vytvoření samostatného tamilského státu na severu a východě ostrova. Konflikt si podle odhadů OSN vyžádal až 100 000 lidských životů, z nichž na 40 000 mohlo být civilistů.

Reklama

Související články

Na Srí Lance opět ostřelovali nemocnici

Při ostřelování provizorní nemocnice v zóně bojů mezi separatisty z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a vládními jednotkami na severovýchodě...

Výběr článků

Načítám