Hlavní obsah

Video z poprav zajatců obviňuje srílanské vojáky

Novinky, Tomáš Reiner
Berlín

Organizace Novináři za demokracii na Srí Lance se sídlem v Berlíně zveřejnila videozáznam, na němž mají srílanští vojáci popravovat zajaté povstalce z řad hnutí tamilských tygrů. Podle organizace je to jen další doklad etnických čistek vlády pro Tamilům. Vláda to popírá.

Foto: Repro , Novinky

Článek

Video, jehož pravost se nepodařilo ověřit, zachycuje dvojici nahých mužů se zavázanýma očima, které muži v uniformě srílanské armády nutí kleknout. Nejprve jeden ze zadržovaných obdrží kopanec do zad, pak strážce pozvedne zbraň a zezadu ho střelí do hlavy. Následují další výstřely. Scénář se opakuje i u druhého zajatce.

Mimo kameru zřejmě mobilního telefonu je slyšet, jak někdo v sinhálštině říká: „Je to jako trefovat se do trpaslíků“. Následný záběr ukazuje devět nehybných těl v kalužích krve.

Podle berlínské organizace bylo video pořízeno v lednu při závěrečné ofenzívě armády proti tamilským povstalcům. Vojenští představitelé ale nařčení popírají a video podle nich vůbec nic nedokazuje.

Během ofenzívy, která po 26 letech ukončila odboj hnutí Tygři osvobození tamilského Illámu (LTTE), podle britského deníku The Times zemřelo až 20 000 civilistů, přičemž vládní vojska ostřelovala i nemocnici. Timesy v červenci také uvedly, že v táboře Manik Farm, kde žije přes 200 000 Tamilů uprchlých ze svých domovů na severu země, kvůli katastrofickým hygienickým podmínkám týdně umře okolo 1400 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám