Hlavní obsah

Japonsko nasadilo 25 000 vojáků do pátrání po nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko nařídilo v neděli 25 000 příslušníkům sil sebeobrany, aby pátrali po tělech lidí, kteří zůstávají nezvěstní po zemětřesení z 11. března, které zvedlo ohromné vlny tsunami. Nezvěstných je 11 889 osob, uvedla BBC.

Článek

Zemětřesení a vlny tsunami mají zatím potvrzených 14 340 obětí. Vláda se snaží toto číslo snížit, protože čelí kritice. Mnohá těla obětí se však zřejmě nikdy nenajdou, odneslo je moře.

Je to už potřetí, co byla nasazena armáda do pátrání po nezvěstných. Při minulých dvou akcích se podařilo objevit 438 těl.

Nyní se hledání účastní kromě příslušníků sil sebeobrany také policisté, příslušníci pobřežní stráže a také američtí vojáci. Nasazeni jsou v nejvíce postižených prefekturách Mijagi, Iwate a Fukušima.

V mnoha případech postupují vojáci v hustých rojnicích muž vedle muže. Píchají do bahna dlouhými tenkými holemi ve snaze narazit na ostatky.

Další zase kus po kousku prohrabují haldy trosek.

Policisté v ochranných oděvech po nich pátrají i v uzavřené dvacetikilometrové oblasti okolo jaderné elektrárny Fukušima 1.

Do uzavřeného dvacetikilometrového pásma vstoupili i zástupci místních úřadů, aby se postarali o tisíce opuštěných hospodářských zvířat v zóně. Jejich majitelům tam zakázali vstup.

Reklama

Výběr článků

Načítám