Hlavní obsah

Severní Korea potvrdila, že vězní Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Korejská lidově demokratická republika, ve čtvrtek potvrdila, že drží ve vazbě amerického občana, který se v "zemí Jitřní svěžesti" dopustil zločinu. Uvedla to BBC.

Foto: Profimedia.cz

Severní Korea je skanzenem komunismu

Článek

Informace, že je v Severní Koreji zadržován americký občan, se objevily v úterý, kdy americké ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby byl propuštěn z humanitárních důvodů. Podrobnosti však chyběly.

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že Ju Young Su byl zadržen v listopadu. Dopustil se zločinu proti lidově demokratickému zřízení., který ale nebyl upřesněn. Ze jména, které Spojené státy nepotvrdily, je patrné, že jde o muže korejského původu.

Švédské velvyslanectví, které v Pchjongjangu zastupuje americké zájmy, uvedlo, že švédští diplomaté zadrženého muže navštívili. Švédové jsou členy Dozorčí komise neutrálních států, která od roku 1953 dohlíží na dodržování Dohody o příměří, jež ukončila boje na Korejském poloostrově.

Jde o další případ v řadě podobných. Severní Korea opakovaně zatýkala americké občany, kteří podle severokorejských sdělení na jejím území překročili zákon. Někteří byli viněni i ze špionáže.

Od roku 2009 navštívili Pchjongjang dva bývalí američtí prezidenti, aby zajistili propuštění Američanů zadržovaných v KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám