Hlavní obsah

Je to jako volání po křížových výpravách, odsoudil Putin rezoluci o bezletové zóně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin v pondělí ostře odsoudil rezoluci Rady bezpečnosti OSN o vyhlášení bezletové zóny nad Libyí, na jejímž základě spojenci vedou údery proti armádním kapacitám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Putin rezoluce přirovnal ke „středověkým výzvám ke křížovým výpravám“. Jeho přirovnání odsoudil prezident Dmitrij Medvěděv.

Článek

„Ta rezoluce je nedokonalá a špatná. Všechno dovoluje. Připomíná středověké výzvy ke křížovým výpravám,“ řekl při návštěvě továrny na výrobu balistických střel ve Votkinsku.

Ruský premiér doplnil, že režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího sice nedostává demokratických parametrů, ale to není oprávnění pro armádní intervenci.

Medvěděv proti

S Putinem se názorově střetl prezident Dmitrij Medvěděv, když jeho přirovnání odmítl. "V žádném případě není přípustné používat výrazy, které v podstatě vedou ke střetu civilizací. To je nepřijatelné," řekl.

Ruská diplomacie už v sobotu oznámila, že lituje současného úderu spojenců v Libyi. Se stejným prohlášením následně vystoupila i Čína.

Obě země se nicméně ve čtvrtek večer v Radě bezpečnosti OSN vzdaly svého práva veta a hlasování o rezoluci o bezletové zóně nad Libyí se jen zdržely. Rezoluce tak mohla být přijata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám