Hlavní obsah

Kaddáfí vyslal do Egypta i Evropy vyjednavače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

V egyptském hlavním městě Káhiře ve středu přistálo letadlo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, oznámilo ministerstvo obrany Řecka, jehož vzdušným prostorem stroj necelých patnáct minut před polednem prolétal. Podle agentury AP to byla jedna z diplomatických misí, jež libyjský vůdce vyslal za hranice.

Článek

Misi do Egypta měl vést jeden armádní generál, jenž přináší osobní poselství od Kaddáfího. Podle AP vyslal vůdce též vyjednavače na Maltu, do Portugalska a Bruselu, kde se koncem týdne konají summity EU a NATO.

AFP uvedla, že libyjský vůdce Kaddáfí, jenž ve vlasti čelí lidovému povstání, hovořil v úterý v noci telefonicky s řeckým premiérem Georgiem Papandreouem. Kaddáfí znovu varoval před vojenským zásahem Západu. „Řecko je spřátelenou zemí Libye a tuto radu může tlumočit Evropské unii,“ uvedla libyjská agentura JANA. Řecký premiér Kaddáfímu řekl, že je třeba situaci v jeho zemi vyřešit mírovou cestou a vyhnout se humanitární krizi a možné občanské válce.

Kaddáfího pojí s Aténami dobré vztahy od 80. let, kdy byl šéfem řecké vlády Papandreoův otec Andreas.

Další vývoj situace v Libyi:
Část poslanců Evropského parlamentu vyzvala k vyhlášení bezletové zóny nad Libyií a uznání opozice.
Kaddáfího jednotky dobyly zpět centrum města Zavíja západně od Tripolisu
Některá ropná zařízení v Rás Lanúfu zachvátil požár.

Reklama

Výběr článků

Načítám