Hlavní obsah

Americký velitel s ministrem žertoval o útoku na Libyi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ministr obrany USA Robert Gates žertoval s velitelem amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generálem Davidem Petraeusem o útoku na Libyi. Stalo se tak po pondělním dosednutí vládního speciálu na letiště v Kábulu.

Článek

„Vítejte zpět, pane. Cestujete trochu větším letadlem než obvykle. Chystáte se snad zahájit nějaké útoky na Libyi nebo něco takového?,“ uvítal Petraeus ministra na ploše letiště nevědom si zřejmě toho, že jeho slova mohou zachytit mikrofony. „Ano, přesně tak,“ zněla odpověď usměvavého Gatese.

Gates dorazil na předem neohlášenou dvoudenní návštěvu Afghánistánu v pondělí. Mimo jiné se omluvil za nálet NATO z minulého týdne, při němž zemřelo devět hochů, kteří v horách na východě sbírali dříví na otop. [celá zpráva]

„Je to krok zpět v našich vztazích s afghánským lidem, jejichž bezpečnost je naším hlavním cílem,“ přiznal Gates.

Libyjská vláda Muammara Kaddáfího čelí třetí týden lidovému povstání. Země je na pokraji občanské války. Spojené státy pohrozily vojenským zásahem, bude-li Kaddáfí dál na svoje lidi útočit. Podle britského reportéra Roberta Fiska požádaly Saúdskou Arábii, zda by povstalcům v libyjském Benghází nedodala americké zbraně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám