Hlavní obsah

Kaddáfí poslal na rebely do Závíje tanky, ti útok odrazili

– Tripolis • Aktualizováno
Novinky, pit

Jednotky věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu v sobotu ostřelovaly z tanků západolibyjské město Závíja. Obránci však útok odrazili, jak uvedla agentura Reuters. Nicméně Kaddáfího věrní drží město v obklíčení.

Článek

„Teď tu s těmi tanky, obrněnými vozy a dělostřelectvem vidíme bitvy a zabíjení, jaké neviděl ani Irák. Považuji to za naprostou genocidu," uvedl v televizní stanici Al-Arabíja očitý svědek.

Podle něj se boje přesunuly i do města, kam vjelo přes patnáct obrněných vozidel a tanků. Byla slyšet intenzivní střelba a mešity vyhlásily proti Kaddáfího brigádám svatou válku. Obrněná vozidla měla střílet přímo na domy. Páteční boje si podle AP vyžádaly přes deset mrtvých a další desítky raněných.

Při střetech elitní vládní jednotky používaly rovněž minomety, těžké kulomety či protiletadlové kanóny. Na střeše se dokonce objevili odstřelovači. Jak citovala agentura Reuters muže jménem Mohamed, nemocnice v Závíji byla přeplněná raněnými civilisty.

"Lidé používají k obraně meče a lovecké pušky. Dokonce i některé ženy se zapojily do obrany," dodal svědek. Podle agentury AP padlo 18 lidí a 120 jich bylo zraněno, Reuters udává 40 až 50 mrtvých.

Závíja leží na pobřeží Středozemního moře zhruba 50 kilometrů od Tripolisu západním směrem a boje o ní mezi Kaddáfího jednotkami a povstalci probíhají již několik dnů.

Další intenzivní boje probíhají o město Rás Lánúf ve východní části země, kde se nachází největší libyjský ropný terminál. Podle pátečního prohlášení drží město povstalci, což však vláda podle Reuters vehementně popírá.

V pátek se konaly další demonstrace v Tripolisu proti vládě Muammara Kaddáfího, při nichž zasahovaly bezpečnostní síly a používaly slzný plyn k rozehnání demonstrantů. Podle televize Al-Džazíra mělo být v hlavním městě zatčeno 100 osob a obviněno z napomáhání rebelům.

Nefunguje elektronická komunikace

Situaci v zemi komplikuje fakt, že od pátku nefunguje internet a mobilní sítě jsou postiženy častými výpadky. Od poloviny února přišlo v ozbrojených střetech o život podle neověřených zdrojů přes 1000 lidí, mnoho dalších je zraněno.

V pátek zakotvila u břehů Kréty dvě americká obojživelná útočná plavidla (USS Kearsarge a USS Ponce) s přibližně 1300 příslušníky námořní pěchoty a další posádkou. Spojené státy chtějí dosáhnout toho, aby Muammar Kaddáfí odstoupil ze své funkce. Zvažuje se i zřízení bezletové zóny nad touto severoafrickou zemí.

Proti přítomnosti Američanů na Krétě demonstrovala asi stovka stoupenců Komunistické strany Řecka v ostrovním městě Chania poblíž americké základny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám