Hlavní obsah

V Číně vyrábějí falešnou rýži s umělou hmotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čínském trhu se prodává falešná rýže, do níž přidávají umělou hmotu. S odkazem na singapurská média to napsal korejský týdeník Hong Kong.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zpráv mají čínští výrobci dodávat rýži, nebo spíše směs z brambor, batátů a umělé hmoty, na trh ve velkém, což potvrdili prodejci. Výrobek je například k mání v Tchaj-jüanu v provincii Šan-si.

„Tato umělá rýže je vyrobena z brambor, sladkých brambor, do nichž se přidávají průmyslově vyráběné syntetické látky. Taková rýže se od té normální liší a je tvrdá, i když se uvaří. Syntetické látky v těle jsou navíc pro tělo velmi škodlivé,“ citovala zpráva nejmenovaného odborníka na gastronomii.

Před falešnou rýží varoval podle korejského týdeníku i jeden představitel asociace čínských restauratérů, podle něhož je pozření tří misek takovéto rýže  stejné, jako sníst umělohmotnou tašku. Představitel uvedl, že úřady záležitost vyšetří a uloží tvrdé postihy.

Není to poprvé, kdy se na čínském trhu objevila falešná rýže. Čínský server Global Times upozornil, že jedna společnost v Šan-si v minulosti dochucovala Wu-čchangskou rýži, která je považována za nejlepší v zemi.

Čínská vláda také před třemi lety čelila skandálu kvůli smrti šesti dětí a 300 000 přiotrávených lidí po požití mléka, v němž byl melamin, surovina pro výrobu plastických hmot. Později byl melamin zjištěn i ve vejcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám