Hlavní obsah

Situace se vyostřuje i v Alžírsku, po demonstracích v zemi vypnuli internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír
Aktualizováno

Potyčky mezi demonstranty a pořádkovými silami v sobotu na náměstí 1. května v centru města Alžíru předznamenaly masový pochod, k němuž vyzvali opoziční vůdci, odbory a studenti. Část demonstrantů se na pochod vydala navzdory policejním zátarasům. Několik lidí policie zadržela. Poskytovatelé internetu jej museli během soboty nuceně vypnout a velké množství účtů na Facebooku bylo prý smazáno.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Protesty v Alžíru

Článek

Pochod pořádá Národní koordinace pro změnu a demokracii (CNCD), v níž jsou seskupeny politické strany, zástupci občanské společnosti a autonomní odbory. Akce není povolená a celou oblast obklopily stovky příslušníků pořádkových sil s obrněnými vozy, které demonstrantům zatarasily cestu. Policejní kordon před polednem prorazilo asi 2000 lidí, kteří se vydali na pochod.

"Vláda bohužel rozmístila značné síly, aby pokojnému průvodu zabránily. To není dobré pro pověst Alžírska," prohlásil podle agentury Reuters Mustafa Buačiči, vůdce Ligy pro lidská práva, která protest pomáhá organizovat. Pochodu se podle AFP účastní také jeden z šéfů fundamentalistické Islámské fronty spásy (FIS) Alí Belhadž.

Proti demonstrantům vystoupila dvacítka mladých stoupenců prezidenta Abdala Azíze Butefliky s výkřiky "Buteflika není Mubarak". V Káhiře byla v pátek oznámena demise egyptského prezidenta Husního Mubaraka. [celá zpráva]

Pochod oznámila CNCD v den svého založení, 21. ledna. Předtím Alžírsko zasáhly krvavé nepokoje a protesty proti drahotě, při nichž zahynulo pět lidí.

Alžírské úřady dnes podle zahraničních novinářů nařídily bezprecedentní bezpečnostní opatření. Na čtyřkilometrové trase z náměstí 1. května na Náměstí mučedníků, kudy chtějí demonstranti projít, je rozmístěno na 30 000 policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám