Hlavní obsah

KLDR je schopna vyrobit jaderné zbraně, soudí tajné služby USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

KLDR dokáže vyrobit jaderné zbraně, ale komunistický režim by je pravděpodobně použil jen v krajním případě, kdyby se nacházel na pokraji porážky. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek řekl ředitel amerických tajných služeb James Clapper. Clapper se zároveň domnívá, že Pchjongjang může mít více zařízení na obohacování uranu než pouze známý komplex v Jongbjonu.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

Severokorejský jaderný program představuje pro region východní Asie "vážnou hrozbu", uvedl Clapper při slyšení před výborem pro výzvědnou činnost Sněmovny reprezentantů.

Velikost zařízení v Jongbjonu a tempo jeho budování naznačují, že Severní Korea obohacuje uran již delší dobu. Podle zprávy amerického jaderného experta Siegfrieda Heckera, který byl loni v listopadu pozván na prohlídku Jongbjonu, je v komplexu na dva tisíce centrifug.

Clapper nevyloučil, že severokorejskému jadernému programu se dostalo pomoci zvenčí. Nikoho nejmenoval, avšak podle Reuters mohl mít na mysli otce pákistánské jaderné bomby Abdal Kádira Chána. Ten se přiznal, že prodal jaderná tajemství Íránu, Libyi a právě Severní Koreji.

Spojené státy a Jižní Korea se dlouhodobě snaží režim přesvědčit, aby se výměnou za finanční a materiální pomoc svého jaderného programu vzdal. Rozhovory šesti zemí jsou však od roku 2009 na mrtvém bodě. KLDR je ale podle Clappera bude chtít obnovit. Povede ji k tomu prý snaha zmírnit mezinárodní sankce, upevnit svazek s hlavním spojencem Čínou a získat od mezinárodního společenství "tichý souhlas se svým postavením jaderné mocnosti."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám