Hlavní obsah

Australský Queensland čeká obnova poválečných rozměrů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Australský svazový stát Queensland postihla největší přírodní katastrofa v jeho dějinách, uvedla jeho premiérka Anna Blighová. Zatímco v třetím největším australském městě Brisbane kulminovala velká voda, jež v uplynulém měsíci zalila území větší než Německo a Francie dohromady a zabila 25 lidí, Blighová varovala, že stát čeká obnova jako po válce.

Článek

„Queensland se vzpamatovává z nejhorší přírodní katastrofy v našich dějinách a možná v dějinách celého australského národa. Zažili jsme, jak tři čtvrtiny státu devastovaly záplavy, a teď nás čeká obnova poválečných rozměrů. To, co vidím, vypadá místy spíše jako válečná zóna. Vidím jen střechy a za každou z nich hrůzný příběh,“ prohlásila ve čtvrtek Blighová.

Záplavy sužují severovýchodní australský stát od konce listopadu. Úřady varovaly, že v Brisbane, které připomíná Benátky vzdor tomu, že se zde nenaplnily nejhorší scénáře, bude hladina klesat pozvolna a potrvá několik dní, než se lidé budou moci vrátit do svých domovů. Povodně si vyžádaly 25 mrtvých, dalších nejméně 61 lidí je pohřešováno, uvedla agentura AP.

Stoletá voda zničila infrastrukturu, zdevastovala úrodu a paralyzovala těžební průmysl, který je pro Queensland klíčový. Škody se odhadují na 13 miliard australských dolarů (téměř čtvrt biliónu korun).

Meteorologové varují před dalšími dešti

Meteorologové s blížící se sezónou dešťů varovali, že vydatným srážkám nemusí být v příštích týdnech konec. Nad Korálovým mořem se formuje bouře, která se v příštích hodinách změní v cyklón, který nad Queensland přižene další dešťové mraky. Cyklón se ale bude pohybovat směrem do pobřeží.

Foto: Reuters

Záplavy v Toowoombě

Reklama

Výběr článků

Načítám