Hlavní obsah

Tálibové zasáhli granátometem vrtulník NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně jeden člověk zemřel a osm dalších bylo zraněno při granátovém útoku afghánských povstalců na helikoptéru chinook Severoatlantické aliance, uvedli její představitelé. Stalo se to ve východní provincii Kunar.

Článek

Vrtulník byl zasažen krátce po přistání při vykládání materiálu. Na palubě stroje bylo v té době 26 lidí. Podle BBC je obětí afghánský překladatel. Zraněno bylo sedm spojeneckých vojáků a jeden afghánský policista. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Podobné zásahy se stávají zřídka, přesto jich během devíti let konfliktu povstalci uskutečnili několik. Například ten z října 2009 si vyžádal životy 11 amerických vojáků a tří civilistů.

Východ je jednou z nejnebezpečnějších oblastí v Afghánistánu. V Kunaru byla v pátek zabita britská humanitární pracovnice Linda Norgroveová. Při pokusu o osvobození ze zajetí, v němž byla od 26. září, ji zabil americký granát. [celá zpráva]

Letadlo s nákladem pro NATO spadlo u Kábulu

V úterý rovněž v horách 11 kilometrů východně od hlavního města Kábulu havarovalo nákladní letadlo se zásobami pro NATO. Zemřelo osm členů posádky – Filipínci, Ind a Keňan. Stroj byl na cestě ze základny Bagrám. Příčina nehody není známa, počasí v místě bylo dobré.

Reklama

Výběr článků

Načítám