Hlavní obsah

Flotila 20 ponorek má ochránit Japonsko před tajfuny

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobřeží Japonska celoročně ohrožují tajfuny. Přináší záhubu lidem a způsobují rozsáhlé škody na majetku. Jedna japonská společnost si proto nechala na konci září patentovat metodu, jak tajfuny tlumit s pomocí ponorek a hodlá svůj plán protiživelné obrany říše vycházejícího slunce uskutečnit.

Článek

Plán počítá podle časopisu Popular Science s nasazením 20 ponorek v třicetimetrové hloubce, které by vyrazily vstříc blížící se bouři. Každá ponorka by měla být vybavena osmi pumpami schopnými rychle vytlačit 500 tun studené vody za minutu z hloubky ke hladině.

Flotila tak má být schopná v krátké době ochladit svrchní vrstvu oceánu o rozloze 55 742 m2 na teplotu, která tajfunu sebere sílu. Tajfuny totiž  ke svému ničivému letu potřebují, aby měla mořská voda u hladiny teplotu mezi 25 a 28 stupni Celsia, aby se zformovalo proudění.

Ochlazení vody v cestě tajfunu pak podle odborníků má tajfun zpomalit a způsobit jeho rozpad - teoreticky. Ovšem vyžaduje to i systém detekce bouří a pak koordinované navigace dvaceti ponorek najednou. Přičemž bouře může změnit směr a ponorky nepatří k nejrychlejším plavidlům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám