Hlavní obsah

Afghánců přišlo k urnám méně, volby narušily útoky tálibů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Odhadem 40 procent voličů se v sobotu zúčastnilo parlamentních voleb v Afghánistánu. To je o 10 procent méně než v roce 2005. Volby provázely útoky povstalců z hnutí Tálibán, při nichž přišlo o život nejméně 19 lidí, uvedly světové agentury.

Článek

Volby provázela už předem nařčení z podvodů, když se minulý týden objevily tisíce falešných voličských lístků a tiskaři v Pákistánu britským médiím přiznali jejich výrobu na objednávku afghánských politiků. Dá se tedy očekávat zpochybňování výsledků jako v případě loňských prezidentských voleb, v nichž obhájil křeslo Hámid Karzáí. Konečné výsledky tak mohou být potvrzeny až za dlouhé týdny.

O sympatie voličů usilovalo přes 2 500 kandidátů na 249 křesel v dolní komoře parlamentu. Mezi nimi bylo 406 žen.

Foto: Raheb Homvandi, Reuters

Lidé před volební místností v provincii Herát

Volby provázely útoky tálibů po celé zemi. Terči se stala i budova státní televize v Kábulu či guvernér Kandaháru. Mezi mrtvými je i šest afghánských policistů ze severu země a pět vojáků NATO.

Právě kvůli bezpečnostním rizikům zůstalo z více než 5 800 volebních místností asi 8 procent uzavřených, uvedla BBC. O zrušení dalšího tisíce stanovišť bylo rozhodnuto už dříve.

V Afghánistánu žije přes 10 miliónů registrovaných voličů. Účast při posledních volbách do parlamentu před pěti lety byla okolo 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám