Hlavní obsah

Vojenské operace v Afghánistánu i ve světě se rozrůstají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Mírové operace ve světě, hlavně v Afghánistánu, se v roce 2009 rozrostly co do počtu personálu, ale i nákladů a dosáhly rekordů. Uvádí se to ve zprávě Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Reuters

Kanadský voják v Afghánistánu

Článek

V loňském roce bylo ve světě 54 mírových operací, které stály 9,1 miliardy dolarů (přes 191 miliard korun), což je nový rekord, uvádí SIPRI.

Rekordní výše dosáhl loni také počet lidí, kteří se těchto misí účastní; zapojeno je v nich 219 278 osob, z toho 89 procent tvoří vojáci a 11 procent civilisté. Oproti roku 2008 je to navýšení o 16 procent.

"Toto zvýšení je spojeno s posílením jednotek v oblastech, kde mají udržet mír; nejvýznamněji se to projevilo podle zprávy SIPRI v Mezinárodních silách pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (Isaf).

Spojené státy loni více než zdvojnásobily svoji přítomnost v Afghánistánu a celkové americké výdaje v této zemi překročí letos výdaje plánované pro Irák; podle rozpočtu dosáhnou v Afghánistánu 65 miliard dolarů a v Iráku 61 miliard dolarů.

Operační výdaje se týkají boje proti terorismu a drogám, uvádí zpráva SIPRI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám