Hlavní obsah

Americké vojáky v Afghánistánu vyšetřují kvůli vraždám civilistů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americká armáda zahájila vyšetřování obvinění, že američtí vojáci byli zapleteni do nezákonného zabití nejméně tří civilistů v provincii Kandahár na jihu země. Stojí to ve čtvrtečním prohlášení armády, z něhož citovala BBC.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Americká námořní pěchota v Afghánistánu

Článek

Podle prohlášení byli „zabiti nejméně tři afghánští civilisté.“ Mluvčí americké armády v Kábulu Mark Dummett sdělil BBC: „Žádný podobný případ není tak vážný, jako tento.“ Další informace neuvedl, aby nenarušil vyšetřování.

Další armádní mluvčí, podplukovník Joseph Breasseale, sdělil ale AFP, že „vyšetřování probíhá v Afghánistánu a ne v USA a že zmínění vojáci jsou v Afghánistánu“.

V prohlášení armády stojí, že neupřesněný počet vojáků je podezřelý také z užívání nelegálních drog, z násilí spáchaného pod jejich vlivem a ze spiknutí. Žádná obžaloba zatím vznesena nebyla, jeden voják však skončil ve vazbě.

„Armádní Velitelství pro kriminální vyšetřování zahájilo jejich vyšetřování poté, co získalo počátkem měsíce věrohodné informace od vojáků z téže jednotky,“ stojí v prohlášení.

Zdůrazňuje se v něm, že americká armáda má zajišťovat bezpečnost afghánského lidu: „Zajistíme, že jakýkoli zločin bude plně vyšetřen a ti, kdo jej spáchali, budou učiněni zodpovědnými.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám