Hlavní obsah

V Thajsku další mrtvý, zemřel bývalý armádní generál

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepokoje v hlavním městě Thajska Bangkoku si vyžádaly další oběť. Podle BBC v nemocnici zemřel bývalý armádní generál Khattiya Sawasdipol. Ten byl postřelen během čtvrteční potyčky poté, co se přidal na stranu protivládních demonstrantů.

Foto: Reuters

Na následky zranění při nepokojích zemřel i bývalý generál Khattiya Sawasdipol.

Článek

Oznámení přišlo v době, kdy se ve městě opět střetli demonstranti a armáda. Thajsko podle BBC odmítlo intervenci OSN. Vláda vyzvala protestující, aby opustili tábor do pondělního poledne, zabarikádovaným Thajcům v opačném případě hrozí dva roky vězení.

Od čtvrtečních nepokojů ve městě zemřelo na 36 lidí, další desítky byly zraněny.

Protivládní demonstranti, tzv. rudé košile, požadují rezignaci premiéra Apchisita Vedžadžívy, protože se podle nich k moci dostal nezákonně s pomocí justice a armády.

Protesty v Bangkoku trvají už přes měsíc. Premiér demonstrantům jako ústupek nabídl vypsání předčasných voleb, což ale oni odmítli.

Úřady rovněž ve čtvrtek rozšířily platnost výjimečného stavu pro 15 dalších provincií.

Rozdělená thajská veřejnost
Rudé košile
Nazývají se Sjednocená fronta za demokracii proti diktatuře (UDD). Většinou ji tvoří chudí dělníci ze zemědělských oblastí. Spousta z nich stojí za svrženým premiérem Tchaksinem Šinavatrou. Požadují odstoupení současné vlády a vypsání voleb.
Žluté košile
Jinak Lidový svaz za demokracii je volnou koalicí především městské střední třídy věrné královi a obchodníků. Chtějí, aby expremiér Tchaksin Šinavatra, který po svržení v roce 2006 utekl ze země, byl do vlasti vrácen a odpykal si dvouletý trest vyměřený soudem kvůli konfliktu zájmů.
Svaz v roce 2008 na několik dní obsadil letiště a vládní budovy v Bangkoku.

Reklama

Související články

Na demonstranty v Bangkoku nastoupila armáda

Nejméně čtyři exploze a střelba se ve čtvrtek večer místního času ozvaly v centru thajského hlavního města Bangkoku, kde se zabarikádovali protivládní...

Výběr článků

Načítám