Hlavní obsah

Zbraně v korejském letadle prý byly určeny pro Hamás a Hizballáh

– Tokio
Novinky, rei

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman ve středu oznámil, že severokorejské letadlo zadržené loni v prosinci v Bangkoku vezlo zbraně pro radikální hnutí Hamás a Hizballáh. Šéf izraelské diplomacie to řekl během návštěvy Japonska.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Lieberman označil Severní Koreu, Sýrii a Írán za novou osu zla, která představuje největší bezpečnostní hrozbu světa, neboť vyrábí a šíří zbraně hromadného ničení.

„Naposledy jsme tento druh spolupráce mohli vidět u severokorejského letadla v Bangkoku, které vezlo velké množství různých zbraní s úmyslem propašovat je k Hamásu a Hizballáhu,“ řekl.

Thajské úřady letadlo Iljušin Il-76 zadržely po obdržení tipu od americké strany 12. prosince. Na jeho palubě bylo 35 tun zbraní, což představovalo porušení sankcí OSN ze strany Pchjongjangu. Kromě výbušnin či granátometů byly odhaleny i komponenty pro rakety země-vzduch.

Dokumenty uváděly, že letadlo veze těžební zařízení a jeho cílem je Írán. Teherán dovoz zbraní popřel a pětičlenná posádka z Kazachstánu a Běloruska tvrdila, že o nákladu nic nevěděla. Od obvinění proti ní bylo upuštěno a muži byli z Thajska v únoru deportováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám