Hlavní obsah

Výbuchy v centru Bangkoku si vyžádaly tři mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Centrem Bangkoku, kde se shromáždily tisíce protivládních demonstrantů, otřásla série explozí. Podle zpravodajských agentur byly výbuchy čtyři. Zahynuli při nich přinejmenším tři lidé a 70 dalších osob utrpělo zranění, uvedla BBC.

Článek

Stupňuje se tak napětí mezi protestujícími v červených košilích, kteří se už sedm týdnů pokoušejí svrhnout vládu premiéra Apchisita Vedžadžívy, a vojáky, jež vláda rozmístila v Bangkoku ve snaze zabránit manifestujícím obsadit další části hlavního města. Armáda ve středu varovala, že v případě eskalace protestů použije ostré střelivo.

Armádní mluvčí uvedl, že výbuchy způsobily granáty. Zatím není jasné, kdo je hodil. Podle očitých svědků je mezi zraněnými nejméně jeden cizinec neupřesněné národnosti.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Demonstranty v centru Bangkoku obklíčila armáda, která varovala, že bude střílet ostrými náboji.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Demonstranti sympatizují s vypovězeným bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou a snaží se přimět Vedžadžívu k odstoupení a vypsání předčasných voleb. Protestující v posledních dnech obsadili část obchodní čtvrti Bangkoku, kde vztyčili barikády a ozbrojili se podomácku vyrobenými zbraněmi - bambusovými kopími, dřevěnými štíty a dlažebními kostkami.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Lidé odnášejí zraněnou ženu.

Armáda oblast obklíčila, aby zabránila dalšímu přílivu demonstrantů a znemožnila jim pořádat pochody do jiných částí Bangkoku. Podle odhadů agentury Reuters okupuje asi 20 000 protestujících oblast o ploše zhruba tří čtverečních kilometrů, kde si mezi luxusními obchodními středisky a hotely vybudovali improvizovanou vesnici.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Vojáci pomáhají trhovkyni opustit ulici.

Rozdělená thajská veřejnost

Rudé košile

Nazývají se Sjednocená fronta za demokracii proti diktatuře (UDD). Většinou ji tvoří chudí dělníci ze zemědělských oblastí. Spousta z nich stojí za svrženým premiérem Tchaksinem Šinavatrou. Požadují odstoupení současné vlády a vypsání voleb.

Žluté košile

Jinak Lidový svaz za demokracii je volnou koalicí především městské střední třídy věrné královi a obchodníků. Chtějí, aby expremiér Tchaksin Šinavatra, který po svržení v roce 2006 utekl ze země, byl do vlasti vrácen a odpykal si dvouletý trest vyměřený soudem kvůli konfliktu zájmů.

Svaz v roce 2008 na několik dní obsadil letiště a vládní budovy v Bangkoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám