Hlavní obsah

JAR žádá o miliardu kondomů kvůli fotbalu

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrické úřady se obávají, že příliv statisíců fanoušků, kteří se v létě přijedou bavit na mistrovství světa ve fotbale, by mohl vést k prudkému růstu šíření nemoci AIDS. JAR proto požádala mezinárodní společenství, aby jí poskytlo do zásoby miliardu kondomů navíc.

Foto: Kevin Coombs , Reuters

Jihoafrický prezident Jacob Zuma

Článek

Podle úřadů přijede v létě do země na půl miliónu fanoušků a na 40 tisíc prostitutek ze sousedních zemí a z východní Evropy. Taková situace by mohla co do šíření viru HIV vytvořit časovanou bombu, napsal v úterý deník The Guardian.

Výzvu již vyslyšela Británie, která JAR daruje 42 miliónů prezervativů. Požadavek předložil jihoafrický prezident Jacob Zuma minulý týden při návštěvě Londýna.

V JAR je nejvíce nakažených virem HIV na světě – zhruba 5,7 miliónu obyvatel, tedy asi pětina dospělých. Každý den se nakazí zhruba 1400 a zemře na tisíc lidí.

Kondomy ale v zemi stále nejsou zažitou pomůckou. A její představitelé nedávají dobrý příklad: když před časem Zuma čelil obvinění ze znásilnění rodinné přítelkyně, která je HIV pozitivní, porotě řekl, že se po sexu osprchoval, aby snížil riziko nákazy. Obvinění byl nakonec zproštěn, z události se ale zjevně nepoučil. Na začátku roku měl nechráněný sex s dcerou jednoho rodinného známého, což vedlo k narození jeho dvacátého potomka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám