Hlavní obsah

Somálští povstalci se přidali ke globálnímu džihádu Al-Káidy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Vzbouřenecké somálské radikální muslimské hnutí Al-Šabáb v pondělí potvrdilo, že jeho bojovníci jsou součástí globálního džihádu, který vede Al-Káida. Ve svém prohlášení skupina uvedla: „Džihád v africkém rohu musí být kombinován s mezinárodním džihádem vedeným sítí al-Káida.“

Článek

Je to poprvé, co skupina, která ovládá většinu a středu Somálska, oficiálně potvrdila vazby na Al-Káidu. Ještě nedávno vazby rezolutně popírala, byť z nich byla v posledních letech pravidelně obviňována.

Ke skupině Al-Šabáb se také připojila malá vzbouřenecká skupina Kamboni z města Ras Kamboni na jihu země, což může zlepšit finanční situaci Al-Šabábu. Kamboni je vedena Hassanem Turkim, kterého Američané obviňují, že financuje terorismus.

Boje v Mogadišu

V hlavním somálském městě Mogadišu se přes noc bojovalo. Vládní vojska tam střílela po radikálech. Přestřelka si vyžádala osm mrtvých civilistů a 55 zraněných, někteří z nich jsou ve vážném stavu.

Podle policie se radikálové skrývají mezi civilisty, které využívají jako živé štíty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám