Hlavní obsah

KLDR prohlásila sporné vody za palebnou zónu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea v pondělí prohlásila nárokovanou oblast při námořní hranici s Jižní Koreou za palebnou zónu. Pchjongjang varoval, že by se lodě z jihu místu smrtícího střetu z minulého měsíce měly vyhnout.

Článek

KLDR obvinila Jižní Koreu z nezodpovědných vojenských provokací s cílem ovládnout oblast, kterou nazývá nelegální hranicí. Námořnictvo jihu prý narušuje severokorejskou hranici a v regionu pořádá vojenská cvičení.

Severní Korea námořní hranici vytyčenou OSN na konci Korejské války neuznává a celou dobu požaduje, aby byla posunuta jižněji. Spor vedl k smrtícím střetům v roce 1999, 2002 a minulý měsíc. Tehdy po sobě střílela dvojice lodí, přičemž zemřel severokorejský námořník a tři další byli zraněni, uvedl Soul.

Pchjongjang v pondělí podle agentury AP hraniční oblast označil za "mírovou námořní palebnou zónu pro pobřežní a ostrovní dělostřelecké jednotky". Námořnictvo v prohlášení uvedlo, že všechny rybářské a armádní lodě jsou povinny přijmout bezpečnostní opatření.

Severní a Jižní Korea jsou stále de facto ve válečném stavu. Válku v roce 1953 ukončilo příměří, nikoliv mírová dohoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám