Hlavní obsah

Američtí diplomaté mají v Pákistánu potíže s vízy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Američtí diplomaté v Pákistánu si stěžují na šikanu místních úřadů. Nemají se k prodloužení jejich víz a jejich auta jsou na kontrolních stanovištích opakovaně zastavována a prohledávána.

Článek

Podle stanice BBC tak více než stovce pracovníků diplomatických, armádních a dalších služeb hrozí, že se do země po Vánocích nebudou moci vrátit. „Pákistánské úřady zadržují nejméně 135 víz. Jejich prodloužení nebylo zamítnuto, ale vydání zpožděno,“ řekl mluvčí amerického velvyslanectví v Islámábádu Richard Snelsire.

Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí Abdul Basít popřel, že by zpoždění byla záměrná, protože vztahy se Spojenými státy jsou podle jeho slov dobré. „To se stává i v jiných státech. Spousta Pákistánců někdy dostane víza pozdě anebo jsou odmítnuti,“ doplnil.

Agentury to komentují opačně, podle nich jsou vztahy obou zemí problémové. Associated Press citovala nejmenovaného diplomata, podle něhož je zadržování víz a prohledávání vozidel součástí protiamerických nálad v Pákistánu. Ty mohou být jen dočasné.

Pákistánu se nelíbí nové podmínky Washingtonu při poskytnutí finanční pomoci ve výši 7,6 miliard USD. Americký prezident Barack Obama chce větší kontrolu nad tím, kam dolary směřují. Americká ambasáda v Pákistánu proto navýší počet pracovníků z 500 na téměř 800, aby na to dohlédli.

Potíže se vstupními dokumenty mají i pracovníci humanitárních organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám