Hlavní obsah

Obří rozpadající se ledovec u Austrálie ohrožuje lodě v okolí

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Masivní ledovec známý jako B17B se rozpadá a blíží se k jihozápadnímu pobřeží Austrálie. Analytici odhadují, že se v tamních teplejších vodách rozpadl na stovky menších kusů. Ty představují obrovské nebezpečí pro lodě pohybující se v oblasti.

Článek

Ledovec byl spatřen v minulém týdnu zhruba 1700 kilometrů od pobřeží Austrálie, což přimělo tamější bezpečnostní úřad k vydání varování pro všechny lodě. Od minulého týdne se zmenšil ze 140 na 115 kilometrů čtverečních. V nejdelším místě měří 18 kilometrů, v nejširším osm, informoval odborník na ledovce Neal Young.

Vlivem rozpadu ovšem začíná ledovec a jeho odpadající kusy zabírat stále větší plochu. V současné době se rozprostírá na územím větším než 1000 kilometrů.

"Očekávám, že se zcela rozpustí. Jenže říct přesně kdy, to můžeme každý pouze tipovat. Tento kus je jedním z těch, které se oddělily od Antarktidy v roce 2000," dodal Young, podle kterého v teplejších vodách ledovec jistě dlouho nevydrží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám