Hlavní obsah

Žízniví velbloudi terorizují osady na severu Austrálie

Právo, nka, ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisícihlavá stáda žíznivých divokých velbloudů terorizují osady na severu Austrálie – kvůli přetrvávajícímu suchu ve vnitrozemí zvířata trpí zoufalým nedostatkem vody, a tak se stahují do obydlených oblastí, které při hledání zdrojů dramaticky pustoší. Místní obyvatelé žijí prakticky v obklíčení stád – bojí se i vycházet z obydlí.

Článek

Zvířata dorůstající výšky 2,1 metru a vážící až tunu už týdny demolují ploty usedlostí na území Severního teritoria. Vnikají na pozemky, kde ničí nádrže s vodou a kontaminují studny. Podle úřadů je situace naprosto kritická. Nejhůř je na tom městečko Docker River u hranic se Západní Austrálií.“ Obyvatelé Docker River jsou v obležení šesti tisíc divokých velbloudů, kteří město plení,” popsal ministr místní vlády Rob Knight. Zvířata zablokovala i místní letiště a rozdupala přistávací dráhu, k obyvatelům se tak v případě potřeby nedostane lékař.

Úřady nyní hodlají velbloudy za pomoci vrtulníků vyhnat dál od města, odstřelit a mršiny nechat rozložit v poušti. Likvidační plán ale ostře kritizují ochránci zvířat.

Velbloudy do Austrálie přivezli osadníci ve čtyřicátých letech 19. století z Kanárských ostrovů, měli jim pomoci v osídlování pouštních oblastí. V současnosti jich žije na kontinentu volně přes milión. Vláda se snaží jejich počet omezit, navrhuje hromadné vybíjení a  použití části masa k lidské spotřebě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám