Hlavní obsah

V Pákistánu obžalovali autora plánu bombajského atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

U soudu v pákistánském městě Rávalpindí bylo ve středu obžalováno sedm osob z podílu na přípravě loňského teroristického útoku v Bombaji loni v listopadu. Zahynulo při něm 166 lidí. Mezi obžalovaný je i údajný autor plánu útoku Zakí Rahmán Lakhví.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

Zakího Rahmána Lakhvího považuje Indie za strůjce atentátů. To tvrdí i pákistánská žaloba. Podle agentury AFP je mezi obžalovaný také Zarah Šáh z radikální islámské organizace Laškare tajjaba. Právě tato pákistánská skupina měla podle Indie útok naplánovat, připravit a financovat.

Všech sedm obžalovaných vinu popřelo.

Desetičlenná skupina loni v listopadu útočila na nádraží hotely, židovské středisko i na dva hotely, které obsadila. Akce trvala tři dny a zcela ochromila Bombaj. Indická policie zadržela jednoho z útočníků, ostatní byli zabiti. [celá zpráva]

V dubnu indický prokurátor Udždžval Nikam prohlásil, že do atentátů byl zapojen nejméně jeden důstojník pákistánské armády a podle složitosti příprav také pákistánská rozvědka. Pákistán ale jakékoli zapojení do atentátu popírá a původně popíral i to, že by byl naplánován na jeho půdě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám